tisdag 2 december 2008

Julbak och apelsiner!

Blev en bakning igår med. Älskar att baka julgodis, och min man älskar att äta julgodis (jag med för den delen). Det blev både ingefärskola och chokladknäck. Kolan är min favorit. Så gott!! Recepten är enkla, basen är vanligt recept för smörkola och knäck.

För kolan (ca 50 st) krävs;
100 g smör eller margarin
3 dl socker
1 dl sirap
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Exempel på smaksättningar är (välj en);
1 tsk ingefära
Skal från 2 apelsin, 2 lime eller 1 citron
1 tsk kardemmumma
2 msk kakao
mm. mm. Låt bara fantasin flöda!

Blanda smör, grädde, socker, sirap och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sjuda i ca 15 min, rör då och då. Gör kulprov för att se om det är färdigt. Rör ner valfri smaksättning (ingefära är min favorit).
Häll upp i plåt med oljat smörpapper och låt svalna. Klipp i bitar och slå in i smörpapper.
Färdigt!

För chokladknäcken (ca 35 st) behövs;
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
1 dl socker
0,5 krm bakpulver
50 g ljus blockchoklad

Koka upp grädde, socker och sirap i tjockbottnad kastrull och låt sjuda ca 15 min, gör kulprov. Rör ner bakpulver och låt svalna något innan chokladen blandas i, rör till den har smält. Var sen snabb med att hälla upp i knäckformar, den stelnar fort! Låt svalna, klart!


Denna bok skriven av Johanna Westman köpte jag av Lukas när han sålde jultidningar, har ännu inte använt den, men kan hända att det bli i kväll.. Jätte många smaskiga recept i den i alla fall! Mums.

Pyntade lite apelsiner också när jag ändå var i farten, med nejlikor. Blev lite juligt och fint..

Inga kommentarer: