Gjorde en liten mix av det hela. Grundreceptet tog jag från "Vår kokbok" och resten hittade jag på själv. En vanlig pajbotten, äpplen med socker och kanel toppat med maräng (den sista biten är verkligen att rekomendera!). Här är resultatet;
Ingredienser
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
4-5 syrliga medelstora äpplen
2-3 msk socker
1 tsk kanel
Maräng:
3 äggvitor
1,5 dl socker
Häll i mjöl i en bunke. Blanda med fingrarna eller en gaffel i kallt smör i bitar till det blir en smulig deg. Häll i vatten och arbeta ihop. Ställ i kylen 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Dela äpplena och kärna ur. Skär i tunna skivor och blanda med socker och kanel i en bunke.
Ta degen ur kylen och kavla till en rundel. Lägg i en smörad och ev bröad form och tryck till kanterna. Lägg i äppelblandningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.
Vispa 3 äggvitor med elvisp till ett hårt skum. Ha i hälften av sockret och vispa hårt. Ett bra sätt att veta när marängen är klar är att du ska kunna vända bunken uppochner utan att smeten rinner ut! Vänd i resten av sockret. Ta ut pajen och sänk ugnen till 180 grader. Smeta på marängen på pajen och grädda ytterligare tills marängen fått en fin gyllenbrun färg.
Sen är det bara att mumsa! Ser den inte smaskig ut så säg...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar