måndag 13 oktober 2008

Äppelpaj med maräng!

Fick en hel kasse äpplen med mig från pappa och Marie igår, som jag tänkte göra något roligt med idag. Fantasifull som man är blev det en äppelpaj. Mer kreativ än så orkade jag inte riktigt vara.. Men men, god blev den i alla fall! Kanske något torr pajbotten, så provar nog ett annat recept på den nästa gång, om det blir en nästa gång.

Gjorde en liten mix av det hela. Grundreceptet tog jag från "Vår kokbok" och resten hittade jag på själv. En vanlig pajbotten, äpplen med socker och kanel toppat med maräng (den sista biten är verkligen att rekomendera!). Här är resultatet;

Ingredienser

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
4-5 syrliga medelstora äpplen
2-3 msk socker
1 tsk kanel

Maräng:
3 äggvitor
1,5 dl socker

Häll i mjöl i en bunke. Blanda med fingrarna eller en gaffel i kallt smör i bitar till det blir en smulig deg. Häll i vatten och arbeta ihop. Ställ i kylen 30 min.

Sätt ugnen på 225 grader. Dela äpplena och kärna ur. Skär i tunna skivor och blanda med socker och kanel i en bunke.

Ta degen ur kylen och kavla till en rundel. Lägg i en smörad och ev bröad form och tryck till kanterna. Lägg i äppelblandningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.

Vispa 3 äggvitor med elvisp till ett hårt skum. Ha i hälften av sockret och vispa hårt. Ett bra sätt att veta när marängen är klar är att du ska kunna vända bunken uppochner utan att smeten rinner ut! Vänd i resten av sockret.

Ta ut pajen och sänk ugnen till 180 grader. Smeta på marängen på pajen och grädda ytterligare tills marängen fått en fin gyllenbrun färg.
Sen är det bara att mumsa! Ser den inte smaskig ut så säg...

Inga kommentarer: