fredag 19 september 2008

Men hallå.. receptet då?!

Ibland är tankarna på helt andra håll än vad som är tänkt.. Hade ju självklart menat lägga upp receptet på min hemgjorda saft, men glömde totalt bort det. Här kommer det i alla fall;

1 liter havtorn
1/2 kg äpplen (helst svenska)
5,5 dl vatten

ca 6 dl socker per liter avrunnen saft
ev även 1 krm natriumbensoat per liter saft

lägg rensade sköljda bär i en kastrull tillsammans med delade äpplen (med skal och kärnhus kvar) och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka på svag värme i ca 15 min. Krossa bären mot kastrullkanten något och häll av i ett saftfilter. Låt stå och rinna i 30 min. Längre ger ingen utdelning.
Mät den avrunna saften och häll tillbaka i kastrulen. Häll i socker och låt koka upp igen. Koka ca 10-15 min till sockret smält. Om du kokar mycket saft eller inte tänkt frysa in är det bra att ha i natruimbensoat som konserveringsmedel. Blanda ut med lite av saften och häl i resten. Skumma av. Låt svalna något och häll sedan i rena flaskor. Klart för servering!
Tipps! Jag hade i 6 dl socker till min liter avrunna saft, men tyckte att det blev lite väl sött. Ska nästa gång prova att minska sockermängden.

Inga kommentarer: